A A A

Lista mediatorilor

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare alternativă a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane, care are o pregătire specială în domeniu, numită mediator.

Procedura de mediere poate fi utilizată în diverse tipuri de litigii, precum:

  • Litigii civile
  • Litigii de familie
  • Litigii privind protecţia consumatorilor
  • Litigii de muncă
  • Litigii comerciale

Rolul mediatorului este de ajuta părţile să găsească o soluţie convenabilă şi durabilă pentru problema lor şi să ajungă la un consens, care să satisfacă toate părţile. Mediatorul acţionează imparţial şi neutru. El nu poate să impună o soluţie, aceasta trebuie să apară în procesul negocierilor, însă este responsabil să dezvolte cele mai eficiente tehnici de comunicare, să faciliteze discuţiile şi să construiască un acord între părţi.

Medierea este o procedură voluntară , se desfăşoară într-o totală confidenţialitate şi se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului.

Medierea se consideră una dintre cele mai eficiente soluţii pentru rezolvarea conflictelor şi contribuie la armonizarea vieţii sociale.

Serviciile prestate de mediator, costul cărora depinde de valoare şi complexitatea contractului, vor fi achitate de ambele părţi.

Lista mediatorilor ce activează în Republica Moldova o puteți accesa aici.

O informație mai amplă despre procedura de mediere o puteți afla accesând pagina web a Consiliului de Mediere