A A A

VIZITĂ ÎN CADRUL SISTEMULUI JUDICIAR DIN ROMÂNIA

23 Februarie 2017 | 10

Prin Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 614/25 din 20.06.2016, Judecătoria Ungheni și Curtea de Apel Bălți au fost selectate în calitate de instanțe pilot pentru implementarea proiectului „Susținere pentru consolidarea unui sistem judiciar eficient și efectiv în Republica Moldova”, implementat de către Institutul de Reforme Penale, în parteneriat internațional cu Centrul pentru Cooperare Juridică Internațională, Olanda, şi parteneriat național cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, în cadrul Programului MATRA.

În cadrul implimentării proiectului nominalizat mai sus perioada reprezentanții Curții de Apel Bălți au avut posibilitatea de a efectua o vizită de studiu în cadrul sistemului judiciar din România în perioada 19-21 februarie 2017.

Scopul vizitei în România a fost de a obține informații referitoare la metodologia de repartizare a sarcinilor între judecători și personalul auxiliar din instanțe.

În cadrul vizitei, reprezentanții RM au avut posibilitatea să discute cu președinții și vicepreședinții Consiliului Superior al Magistraturii București, Curții de Apel București, Tribunalului București și Judecătoriei sectorului 3  București. Discuțiile s-au axat în principal, pe coraportul dintre sistemul judecătoresc din Republica Moldova şi cel din România.

 Din RM au participat următorii reprezentanți:

1.Doamna judecător Vera TOMA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii;

2.Doamna Nadejda POPIC, șefa Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii;

3.Domnul judecător Vasile ȘCHIOPU, președinte al Judecătoriei Ungheni;

4.Doamna Iulia MOISEI, asistent judiciar, Judecătoria Ungheni;

5.Doamna Diana TINEVSCHI, grefier, Judecătoria Ungheni;

6.Domnul judecător Alexandru GHEORGHIEȘ, președintele Curții de Apel Bălți;

7.Doamna Marina TILIPEȚ, asistent judiciar, Curtea de Apel Bălți;

8.Doamna Felicia PASICINIC, grefier, Curtea de Apel Bălți;

9.Domnul Victor ZAHARIA, director, Institutul de Reforme Penale.

    La finele evenimentului, reprezentanții s-au mulţumit reciproc pentru discuţiile constructive şi schimbul de informaţie, evidenţiind în acelaşi timp, utilitatea proiectului în vederea unei colaborări mai avantajoase pentru viitor.