Amintim că, prin Hotărârea CSM nr. 829/36 din 12 decembrie 2017, Plenul CSM a desemnat în calitate de instanțe pilot pentru testarea şi lansarea în utilizare a sistemului de video conferinţă, Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca.
La 23 februarie 2018, ora 14:00 în incinta Curţii de Apel Bălţi s-adesfăşuratConferinţa video, cu genericul „Gestionarea corectă a dosarelor- baza unei justiţii eficiente ”unde au fost invitaţi să participe grefieri, asistenţi şi specialişti din Secţia Evidenţă şi documentare procesuală din fiecare sediu al instanţelor judecătoreşti din circumscripţia de activitate a Curţii de Apel Bălţi.
De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre examinarea dosarelor de insolvabilitate recent transferate de la Curtea de Apel Bălți .Conducătorii de instanță au exprimat ce dificultăți întâmpină judecătorii în legătură cu aceste chestiuni.
Totodată, instanţelor de judecată au fost aduse la cunoştinţă rezultatele cu privire la proiectul „Susținere pentru consolidarea unui sistem judiciar eficient și efectiv în Republica Moldova”, implementat de către Institutul de Reforme Penale, în parteneriat internațional cu Centrul pentru Cooperare Juridică Internațională, Olanda, şi parteneriat național cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, în cadrul Programului MATRA, fiindu-le expediate prin poşta electronică ghidul specialistului, ghidul grefierului şi ghidul asistentului
Echipamentele TI de înregistrare și video conferință vor fi utilizate pentru crearea sistemului judecătoresc unic de video conferință, care va permite: organizarea ședințelor cu participarea de la distanță a judecătorilor și organizarea ședințelor de judecată cu participarea de la distanță a persoanelor reținute din cadrul instituțiilor penitenciare.
Echipamentul de video conferințe a fost donat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul Programului pentru Justiție Transparentă. În total, au fost instalate 20 de seturi de video conferințe în sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești primare, la Curțile de Apel și la Curtea Supremă de Justiție. Instanțele au beneficiat de 80 de camere video, 20 de calculatoare, 20 de boxe audio și 20 de ecrane TV.
Utilizarea sistemului de video conferințe contribuie la îmbunătățirea procesului de reorganizare și optimizare al instanțelor judecătorești prin comunicare eficientă și la sporirea transparenței în activitatea instanțelor.
Programul USAID pentru Justiție Transparentă, implementat în perioada mai 2017 – mai 2019, are scopul de a consolida și îmbunătăți administrarea și transparența instituțiilor din sectorul justiției prin utilizarea tehnologilor moderne. Astfel, publicul va beneficia de servicii judiciare de înaltă calitate și acces sporit la informații.