A A A

Împreună depistăm Diabetul

22 Noiembrie 2021 | 62

          

           Republica Moldova este parte a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care a instituit ziua de 14 noiembrie , zi oficială de sensibilizare privind prevenirea și managementul diabetului zaharat în parteneriat cu Federația Internațională de Diabet (FID), în anul 1991. Diabetul este o boală cronică  netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona  boala. Cele mai importante  componente în gestionarea  eficientă a diabetului sunt :

                                 Monitorizarea constantă și gestionarea glicemiei;

                               Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină;

                               Îngrijirea medicală regulate și organizată.

       În contextul Zilei Mondiale a Diabetului a fost inițiat un Proiect cu genericul "Moldova alege sănătatea". Astfel la data de 19 noiembrie 2021, în incinta Curții de Apel Bălți a fost organizat screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), la care au participat la dorință, angajații instanței.

      Nu uita să te adresezi medicului de familie imediat ce ai simțit schimbări în starea de sănătate și efectuează controale medicale profilactice de cel puțin două ori pe an.